Overslaan naar inhoud

10 redenen waarom open source de wereld aan het veroveren is

Open source is aan een opmars bezig in de groots zakelijke sector. Tien redenen waarom bedrijven proprietary software links laten liggen. Open source-software, ooit het domein van tech-hobbyisten, maakt imposante stappen in de zakelijke softwarewereld. Volgens Gartner maakt open source-software in 2016 deel uit van vrijwel alle bedrijfskritieken softwareportfolio's van bedrijven. Open source is daarnaast sterk gegroeid; er lopen naar schatting nu zo'n miljoen open source-projecten. Tien redenen voor de toegenomen populariteit van open source.

1. Kwaliteit

De belangrijkste reden dat gebruikers zeggen voor open source te gaan is kwaliteit, zo blijkt uit een enquête van open source softwarebedrijf Black Duck en dat is een grote verandering. In 2011 werd dit nog als vijfde reden aangehaald. Nu open source-projecten op stoom komen en meer professionals bijdragen aan de code, verbetert de stabiliteit, worden interfaces gestroomlijnd en bugs sneller aangepakt. Een belangrijke factor die daar ook mee te maken heeft, is de vereenvoudiging van de uitrolbaarheid. Die overweging steeg in dezelfde enquête van de zesde plek vorig jaar naar de derde plaats dit jaar - nog een teken dat open source-projecten in rap tempo volwassen geworden zijn. Sterker nog, veel open source-producten zijn eenvoudiger te installeren dan proprietary equivalenten. Daarbij komt ook nog eens dat er vaak geen aankoop of ingewikkeld aanschaftraject bij komt kijken.

2. Featureset

De Linux Foundation schakelde de tech-investeerders van Yeoman Technology Group in om in kaart te brengen of bedrijven Linux meer gaan gebruiken. Uit dat onderzoek blijkt dat 80 procent van de onderzochte bedrijven meer Linux-producten uitrollen de komende vijf jaar - de rest investeert in het gebruik van Windows. Het aantal bedrijven dat Linux gebruikt voor bedrijfskritieken toepassingen is gestegen van 60 procent in 2010 tot 73 twee jaar later. Natuurlijk speelden de besparingen daarbij een belangrijke rol. Zelfs met ondersteuningskosten erbij is het gebruik van open source binnen IT stukken goedkoper. Maar de prijs was niet de belangrijkste factor, stellen de onderzoekers. Op de eerste plaats staat volgens Yeoman de featureset. Dat is een groot verschil met de begintijd van open source-technologie, toen commerciële producten over het algemeen vollediger en robuuster waren. 

3. Beveiliging

Beveiliging werd ooit gezien als de achilleshiel van open source, maar dat is allang veranderd. Uit het eerder genoemde onderzoek van Black Duck blijkt dat 72 procent van de respondenten juist voor open source source heeft gekozen vanwege de beveiliging. Met open source kan intern de code worden nagelopen op kwetsbaarheden. Dat gebeurt niet altijd en wordt onvoldoende gedeeld in de community, maar de optie wordt steeds meer benut. "De transparantie is op zichzelf al mooi", zegt Daniel Polly, informatiebeveiliger bij een grote Amerikaanse bankketen. "Maar belangrijker: als software aan de slag gaat met data, vind ik het wel zo prettig dat ik kan zien wat er met de datastroom gebeurt." Hij vertelt dat de bank bijvoorbeeld Snort gebruikt. Commerciële leveranciers worden steeds meer onder druk gezet om het aanbod van open source-producenten te evenaren, zegt de IT'er, onder meer op het gebied van security.

Lees ook het blog: Hoe veilig is Odoo?

4. Snellere innovatie

Traditionele leveranciers bedenken en ontwikkelen hun producten zelf. Open source-leveranciers starten niet met lege handen - ze innoveren bovenop een gemeenschappelijke basis en daarom hoeven projecten niet van de grond af opgebouwd te worden. De software kan worden klaargestoomd voor specifieke doelen, wat het ontwikkelproces versnelt. Neem OpenStack-clouds die diensten aanbieden die vergelijkbaar zijn met Amazon, maar zich onderscheiden met een breed aanbod aan verschillende diensten en op maat gemaakte cloudoplossingen.

5. Schaalbaarheid

Proprietary software is vaak gericht op een specifiek marktsegment, bijvoorbeeld op het MKB of de grootzakelijke sector. Open source-projecten hebben dat minder, want ze zijn gebouwd voor een specifieke eis van een klant. Hoofd Business Intelligence van Groupon, Rafael Herrera vertelt dat het bedrijf in de start-up fase bijna volledig op open source-software is gebouwd. "De belangrijkste factor - behalve de kostenbesparing - was voor ons de schaalbaarheid", vertelt de Groupon-chef. "We hadden een framework nodig dat dynamische groei kon ondersteunen en daarom is onze IT-backbone bijna helemaal met open source-technologie gebouwd." Zo gebruikt Groupon een open source data-integratieplatform van Talend.

6. Maatwerk

Open source-software zorgt ervoor dat handige gebruikers met de broncode aan de slag gaan om hem aan te passen. Hierdoor is software die eigenlijk voor een hele sector is gebouwd snel op maat te maken voor een specifieke organisatie. Het is dan ook geen verrassing dat de mogelijkheid om software eenvoudig aan te passen in de top 5 van redenen voor open source van het Black Duck-onderzoek staat. Vorig jaar stond deze reden op de achtste plaats, nu op de vierde.

7. Samenwerking

Als verschillende bedrijven vroeger dezelfde functionaliteit wilden, bouwden ze het helemaal zelf, gebruikten ze een product van een leverancier van buiten of vormden ze een consortium om het product te maken en te ondersteunen. Open source maakt dit een stuk eenvoudiger, omdat bedrijven gemakkelijker met elkaar aan een product kunnen werken en dat scheelt weer tijd en geld, zodat er meer over is voor projecten waarmee ze zichzelf kunnen onderscheiden. Volgens het Black Duck-onderzoek draagt de helft van de bedrijven bij aan open source en zelfs 56 procent is voornemens dit jaar meer aan open source te werken. Door bij het ontwikkelproces betrokken te zijn, oefenen bedrijven invloed uit op de manier waarop deze software zich ontwikkelt en kunnen ze goede verhoudingen opbouwen met andere ontwikkelaars.

8. Standaarden

Het zou mooi zijn als standaarden werden bepaald door intelligente opiniemakers die het beste pad kozen waarop de hele sector het snelste vooruit komt. Maar in de praktijk ontstaan standaarden vaak de facto op basis van de populariteit van producten - neem het .doc-formaat van Microsoft's Word. Een succesvol open source-project kan dezelfde functie vervullen, zonder het bijkomende risico van vendor lock-in. Neem Apache Web Server, dat groot werd in de tijd dat het web flink groeide. Het toegankelijke platform zorgde ervoor dat veel web-standaarden werden omarmd in de begindagen van het web.

9. Hypermodern

Open source-software loopt niet meer achter proprietary platforms aan om functionaliteit te benaderen, maar laat tegenwoordig vaker zien hoe het wel moet. Veel high-profile open source-software is de drijvende kracht achter mobiele platforms, cloud, big data en IoT, en zorgt voor een snellere evolutie van deze platforms. Of wat dacht je van het web zelf, dat grotendeels is gebouwd op een stack van Linux, Apache, MySQL en PHP. Zelfs in het nieuwste domein (terug van weggeweest), virtual reality, timmeren juist open source-omgevingen hard aan de weg, zoals OpenSim, Open Wonderland en Open Qwaq.

10. Kosten

Uiteraard kunnen de kosten niet ontbreken in deze lijst, want dit blijft een belangrijke overweging voor veel organisaties die open source implementeren om kosten te drukken. Uiteraard betekent open source niet dat de boel gratis is. Zakelijke leveranciers vragen geld voor bepaalde versies, voor ondersteuning, of voor maatwerk. Een bedrijf moet verder interne resources besteden aan het aanpassen op en integreren van open source-software. Maar de kosten zijn niet meer de bepalende factor, zo blijkt uit de verhalen van bedrijven die we spraken en de twee genoemde onderzoeken. Open source biedt meer kwaliteit, beveiliging en het allerbelangrijkste: het heeft een omslagpunt bereikt in de adoptie: het wordt grootschalig ingezet door giganten als Facebook en Google.

10 redenen waarom open source de wereld aan het veroveren is
Erwin van der Ploeg 18 september 2015
Deel deze post
Labels